Agong Dukacita Gejala Rasuah, Penyelewengan

Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V hari ini menzahirkan rasa dukacita terhadap gejala penyelewengan, ketirisan dan rasuah serta pembocoran maklumat kerajaan membabitkan penjawat dan bekas penjawat awam.

Menurut baginda, kegiatan tersebut bolah menghakiskan kepercayaan rakyat kepada kerajaan.

“Justeru, beta mengalu-alukan tindakan membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

“Rakyat juga perlu memberi sokongan dengan tidak terlibat sebagai pemberi rasuah atau memiliki dokumen terperingkat tanpa kebenaran,” titah baginda.

Seri Paduka bertitah ketika berucap merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Kelima Parlimen ke-13 di Dewan Rakyat hari ini.

Hadir sama, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Seri S. A. Vigneswaran, barisan jemaah menteri, Anggota Dewan Rakyat dan Dewan Negara, tetamu jemputan serta dif kehormat.

Seri Paduka turut merakamkan penghargaan ke atas kejayaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam mengurangkan kadar jenayah dalam membasmi fahaman radikal dan ajaran-ajaran sesat serta ideologi militan yang bercanggah dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah di negara ini.

“Tidak dilupakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang memainkan peranan sangat penting dalam menjaga keselamatan negara, tanpa kita sedari pengorbanan mereka tidak terhingga demi tanah air tercinta.

“Beta serta kerajaan akan terus memperkukuhkan kedua-dua pasukan keselamatan tersebut,” titah Seri Paduka.

Sultan Muhammad V juga mengalu-alukan langkah kerajaan menempatkan lebih banyak aset dan fasiliti keselamatan seperti pangkalan operasi hadapan helikopter serta ‘Sea Basing’ di perairan Pantai Timur Sabah bagi meningkatkan keselamatan di kawasan berkenaan.

Baginda bertitah, kerjasama dan persefahaman yang telah dicapai dengan kerajaan Filipina berhubung kawalan keselamatan di Laut Sulu telah mengukuhkan lagi hubungan dua hala kedua-dua negara terutama dalam bidang keselamatan.

Mengenai langkah mengurangkan beban rakyat terutama kumpulan B40 (pendapatan 40 peratus terendah) dan M40 (40 peratus pertengahan), Seri Paduka percaya pelbagai inisiatif dijana termasuk pemberian subdisi bersasar, meningkatkan kadar dan mempelbagaikan pelaksanaan program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), bantuan kepada peniaga kecil dan sebagainya.

Mengenai soal pemilikan rumah untuk golongan sasar pula, Seri Paduka bertitah setakat ini 77.1 peratus daripada sasaran pembinaan sejuta rumah mampu milik dalam tempoh 2013 hingga 2018 berada pada peringkat pelaksanaan termasuk yang telah siap.

Yang di-Pertuan Agong bertitah, kerajaan juga bercadang membina 10,000 unit rumah untuk golongan muda (M40) yang dipanggil Rumah Mampu Milik yang dijangka bermula tahun ini dengan 5,000 unit akan dibina di atas tanah milik kerajaan persekutuan di Kuala Lumpur.

Selain itu, Sultan Muhammad V menegaskan, kerajaan juga akan meminda Akta Kebankrapan 1967 bagi memberi peluang kedua kepada golongan bankrap untuk bangkit kembali memulakan kehidupan baru dan terus menyumbang kepada ekonomi negara.

Seri Paduka turut memuji penekanan kerajaan terhadap pembangunan prasarana dan pengangkutan awam terutamanya yang berasaskan rel seperti Projek Keretapi Berkelajuan Tinggi (HSR), Transit Aliran Massa (MRT), Laluan Rel Pantai Timur dan sambungan Transit Aliran Ringan (LRT) bagi meningkatkan hubungan dan mobiliti rakyat. – 6 Mac 2017.