Sering Jaja Nama Nik Aziz, Keluarga Allahyarham Lapor Polis

Keluarga Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini tampil membuat laporan polis berhubung tindakan PAN yang sering kali menjaja nama bekas Muryidul Am PAS itu untuk kepentingan politik mereka.

Laporan tersebut dibuat oleh Nik Adli Nik Abdul Aziz yang mewakili ibunya, Datin Tuan Sabariah Tuan Ishak dan seluruh ahli keluarga mereka di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu.

Laporan tersebut turut merangkumi tindakan PAN yang bakal menganjurkan Seminar Pemikiran Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH), pada 9 April depan.

Nik Adli berkata, mereka sekeluarga tidak pernah bersetuju nama Allahyarham Nik Abdul Aziz digunakan untuk program tersebut yang dilihat bertujuan menarik orang ramai menyertai PAN.

Katanya, penggunaan nama Nik Abdul Aziz dengan tidak mendapat persetujuan keluarga telah memberi imej buruk kepada Allahyarham dan keluarga yang seolah-olah menggambarkan mereka menyokong perjuangan PAN.

“Saya selaku anak kepada Allahyarham Nik Abdul Aziz mewakili bonda saya dan semua adik beradik sesungguhnya menegaskan bahawa kami sama sekali tidak bersetuju nama ayahanda kami digunakan untuk mempromosikan PAN.

“Saya membuat laporan polis ini bagi membolehkan saya dan keluarga mengambil tindakan undang-undang yang sesuai terhadap pengajur program tersebut,” katanya dalam sidang media khas yang diadakan di kediaman Allahyarham Nik Abdul Aziz di Pulau Melaka hari ini.

Turut serta dalam sidang media tersebut ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh dan adik Nik Abdul Aziz, Nik Din Nik Mat. – 25 Mac 2017.