Kerjasama DRB-HICOM – Geely Komitmen Padu Proton Ke Arah Pelan Pemulihan

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed mengalu-alukan keputusan DRB-HICOM Bhd untuk bekerjasama dengan Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd.

Beliau berkata, keputusan tersebut sudah semestinya dibuat setelah mengambil kira kepentingan syarikat dan 10,000 kakitangan serta 50,000 pekerja lain dalam rantaian bekalannya.

Katanya, selain itu, ini menunjukkan komitmen padu Proton ke arah pelan pemulihan dan untuk memenuhi syarat-syarat RM1.5 bilion pinjaman mudah diluluskan oleh Kerajaan pada April tahun lepas.

“Dengan rekod prestasi Geely yang sudah terbukti, kumpulan itu akan dapat memberikan banyak rangsangan kepada prestasi jualan Proton dan bawah talian.

“Walaupun di hadapan perjalanannya masih panjang, tetapi saya percaya ini adalah satu perkembangan yang positif,” katanya dalam satu kenyataan sebagai respon kepada kerjasama tersebut.

Pada masa sama, Mustapa berharap perjanjian itu akan membolehkan Proton mempunyai akses kepada pasaran sedia ada daripada pengeluar kereta terutamanya di China.

Selain itu, katanya, Proton akan dapat memanfaatkan teknologi Geely serta kemudahan penyelidikan dan pembangunan, termasuk pelbagai platform dan rangkaian kuasa.

“Lebih penting lagi, ia juga boleh merealisasikan sepenuhnya potensi kilang pengeluaran Proton di Tanjung Malim dan Shah Alam yang mempunyai kapasiti gabungan sebanyak 380,000 unit.
“Dalam beberapa tahun yang lalu, Proton hanya telah beroperasi pada 40 peratus daripada kapasiti penuh,” katanya.

Mustapa berkata sejak pengenalan Dasar Automotif Nasional pada tahun 2006, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri telah bekerja keras dengan semua pengeluar kereta termasuk Proton untuk meningkatkan eksport kereta ke rantau ini dan dunia.

“Prestasi eksport kereta kami telah suram, dengan hanya 33.438 unit jumlah dieksport tahun lepas. Proton dieksport 301 unit tahun lepas berbanding sebelumini 20,000 unit setahun.

Sementara itu, mengenai pengambilalihan Lotus oleh Geely, Mustapa berharap ia akan meningkatkan lagi syarikat pembuat kereta sport British di peringkat global.

“Jumlah pengeluaran Lotus dari Proton menjadi cabaran utama kira-kira satu dekad. Lotus, yang telah dibeli oleh Proton pada tahun 1996, berdepan cabaran kewangan,” katanya. – 25 Mei 2017.