Malaysia Mohon Maaf, Akan Jumpa Imam

Malaysia memohon maaf di atas kesilapan mencetak bendera Indonesia yang dicetak dalam buku cenderamata pembukaan Sukan SEA yang berlangsung di Stadium Bukit Jalil malam tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Malaysia (Masoc) yang juga Menteri Belia dan Sukan akan bertemu Menteri Pemuda dan Olahraga Indonesia Imam Nahrawi hari ini.

Melalui kenyataan yang dikeluarkan Masoc, pihaknya memohon maaf kepada rakyat Indonesia di atas kesilapan yang tidak disengajakan itu.

“Masoc dan Khairy Jamaluddin akan membuat kunjungan hormat ke atas rakan sejawatannya, Imam Nahrawi (hari ini) untuk sekali lagi memohon maaf.

“Kesilapan ini amat dikesali dan kami percaya hubungan erat di antar dua negara ini akan lebih diperkukuhkan di bawah semanagt Sukan SEA,” kata kenyataan tersebut.

Isu tersebut timbul selepas Imam memuat naik status di laman Twitternya :”Pembukaan #SEAgame2017 yg bagus tapi tercederai dgn keteledoran fatal yg amat menyakitkan. bendera kita…Merah Putih. Astaghfirullaah…”

Sejurus selepas itu Khairy memuat naik statusnya memohon maaf kepada Imam: “Bapak Imam, Please accept my sincere apologies for this. Sesungguhnya tiada niat jahat. Saya amat kesal dengan kesilapan ini. Mohon maaf.”

Bendera yang dicetak dalam buku tersebut memaparkan warna bendera Indonesia putih (atas) dan merah di bahagian bawah.

Warna bendera Indonesia yang sebenarnya adalah merah (atas) dan putih di bawah. – 20 Ogos 2017.