Kemelut PKR: Hishamuddin Salahkan Anwar

Aktivis reformasi, Hishamuddin Rais menyalahkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas perbezaan dan perbalahan pandangan di antara beberapa pimpinan itu.

Katanya, perbezaan pendapat adalah perkara biasa malah ia digalakkan untuk melahirkan percambahan pandangan.

“Tetapi ini agak berbeza daripada apa yang sedang berlaku dalam PKR sekarang.

“Perbezaan pendapat dan pandangan dalam PKR ini telah, sedang dan akan mengganggu Pakatan Harapan (PH) dalam saat dan masa yang amat kritikal – iaitu ketika menghadapi Pilihan Raya Uumum ke-14 (PRU-14).

“Pada hemat saya, perbezaan pendapat ini berpunca dari cara dan pendekatan Ketua Umum PKR sendiri iaitu Anwar Ibrahim dalam mengendali dan mengurus pimpinan,” Katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hishamuddin mencontohkan bagaimana Anwar telah memberi pandangan dan arahan yang berbeza-beza dari satu sosok kepada sosok yang lain dalam satu perkara yang sama .

“Misalnya kepada Si Polan A Anwar telah memberi pandangan lain dari yang diberi kepada kepada Si Polan B.

“Dan agak berbeza juga dari yang diterima oleh Si Polan C. Ini menimbulkan kekeliruan. Buktinya apa yang sedang berlaku sekarang dalam agenda memutuskan kerjasama di antara PKR dengan PAS,” katanya.

Jelasnya, pendekatan seperti itu adalah tidak baik kerana ia tidak melahirkan keputusan yang kompak dan tuntas.

“Hasilnya ialah cerai-berai,” katanya.

Justeru, beliau menasihati Anwar agar menggunakan tempoh masa yang banyak di dalam penjara untuk menghasilkan sesuatu yang lebih bernas seperti menulis dan berkarya.

“Pada hemat saya, apa yang wajib dilakukan oleh saudara Anwar Ibrahim ialah menulis, berfikir, menulis dan berfikir. Menulis dan berfikir tentang padangan dan teori dan falsafah politik yang wajib diajukan oleh dirinya kepada rakyat Malaysia.

“Penjara telah memustahilkan Anwar dari dapat membuat keputusan dan mengeluarkan pandangan tentang politik harian yang betul dan tepat.

“Dalam penjara saudara Anwar tidak menerima semua pandangan dengan jelas. Dalam penjara maklumat sampai terputus-putus. Pengalaman dalam penjara membuktikan bahawa maklumat yang sampai bukan saja tidak tuntas malah ada kemungkinan dimasuki oleh aji-no-moto.

“Dalam penjara kita memiliki masa yang banyak. Justeru kita boleh membaca. Kita boleh menulis. Malah berangan-angan dan berkhayal dalam penjara bukan satu jenayah. Mengelamun dan bernostalgia juga boleh dilakukan tanpa gangguan dalam penjara.” katanya lagi. – 5 September 2017.