PAS Tidak Halang, Mahfuz Khianati Baiah, Khuatir Pendapatan Jadi Haram

Tindakan Datuk Mahfuz Omar keluar daripada PAS langsung tidak memberi kesan kepada parti itu sebaliknya Ahli Parlimen Pokok Sena itu perlu bertanggungjawab dengan perbuatannya yang mengkhianati janji dengan Allah apabila pernah melafazkan baiah sebelum ini.

Mursyidul Am PAS, Hashim Jasin berkata, segala pendapatan Mahfuz yang diperoleh daripada jawatan sebagai wakil rakyat dikhuatiri menjadi haram selain mungkin dilaknat Allah selepas melanggar baiah tersebut.

“Di dalam Islam wajib kita taat pada baiah yang dilafazkan sebab itu janji seseorang itu dengan Allah.

“Apa sekali pun kita tidak halang, terpulang kepada beliau (Mahfuz) kerana itu tanggungjawabnya dengan Allah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Markas PAS Cawangan Padang Pauh.

Mahfuz yang menjadi ahli PAS sejak 12 Mac 1984 mengumumkan keluar parti itu berkuat kuasa serta-merta dan berkhidmat sebagai wakil rakyat bebas sehingga pengumuman baharu dibuat sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Dalam surat pemberhentian keahliannya yang diemel kepada Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan, Mahfuz memberi alasan kegagalannya menjadi ‘penghubung’ antara gabungan pembangkang dan PAS sebagai punca beliau mengambil keputusan itu.

Selain Mahfuz, turut mengambil tindakan sama ialah isteri beliau, Datin Ruswati Jaafar, 58, dan anak mereka, Siti Nur Syahidah, 30, manakala anak lelakinya, Muhammad Mujaheed, 35, sudah keluar parti itu setahun lalu. – 2 Januari 2018.