Masalah Berpunca Daripada Kepemimpinan Pakatan Harapan

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Azlan Man senada dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa pelbagai masalah yang dihadapi oleh negara sekarang adalah peninggalan kepemimpinan yang kini berada dalam Pakatan Harapan diketuai DAP.

Beliau berkata, berikutan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa memikul permasalahan yang dibuat oleh pemimpin terdahulu khususnya ketika zaman pemerintahan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Apa yang berlaku sekarang ini, Perdana Menteri terpaksa menanggung warisan yang ditinggalkan itu. Antaranya seperti Proton, berapa banyak kerajaan terpaksa belanja untuk memastikan Proton kembali bernafas sehingga sekarang,” katanya.

Abdul Hadi sebelum ini dilaporkan berkata, masalah ekonomi yang dihadapi oleh negara sa­ma ada melibatkan kerajaan atau rakyat adalah peninggalan kepemimpinan yang kini berada dalam Pakatan Harapan diketuai DAP.

Kata Ahli Parlimen Marang itu, UMNO yang memimpin kerajaan hari ini terpaksa memikul permasalahan yang dibuat oleh golongan tersebut yang memerintah negara sewaktu 80-an.

Sementara itu, Azlan berkata, pendekatan populis yang digunakan pembangkang khususnya dalam manifesto mereka bakal menyebabkan negara berhadapan dengan pelbagai masalah kelak.

Katanya, sememangnya pendekatan populis itu akan menampakkan semua perkara dilaksanakan nampak baik tetapi hakikatnya ia sukar direalisasikan.

“Ia berbeza dengan Barisan Nasional (BN) di mana kita tidak pernah mengambil pendekatan populis.

“Kita lihat Perdana Menteri, beliau benar-benar menunjukkan prestasi kerajaan sekarang ini. Kita tahu ada juga kelemahan tetapi kita sentiasa memperbaikinya bukan seperti pembangkang yang seolah-olah terlalu sempurna,” katanya. – 20 Mac 2018.