Dr. Mahathir Pilih Langkawi Kerana Takut Ditolak Di Kubang Pasu

PAS berpandangan keputusan Tun Dr. Mahathir Mohamad memilih Parlimen Langkawi untuk bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) adalah disebabkan beliau takut ditolak oleh pengundi di Kubang Pasu.

Naib Presiden PAS, Idris Ahmad berkata, di atas kebimbangan tersebut, Dr. Mahathir akhirnya memilih kawasan yang dilihat lebih selamat meskipun Kubang Pasu adalah kawasan tradisi beliau yang ditandingi sejak 1974 lagi.

Bagaimanapun katanya, terserah kepada rakyat untuk menilai sendiri sikap bekas Pengerusi PPBM itu sebelum memilihnya pada pilihan raya nanti.

“Dia (Dr. Mahathir) memilih Langkawi kerana tidak yakinlah bertanding di Kubang Pasu, tempat dia sendiri. Apa-apa pun, itu hak dia, kita tidak mahu pertikai,” katanya ketika ditemui selepas program soal jawab ‘anda tanya PAS jawab’ di Guar Sanji, Perlis.

Beliau diminta mengulas pengumuman Dr. Mahathir untuk bertanding di Parlimen Langkawi sekali gus mungkin akan tersenarai sebagai calon tertua dalam PRU-14.

Pencalonan ahli politik berusia 93 tahun itu sememangnya sudah dijangka bagi membolehkan beliau menjadi Perdana Menteri sementara jika gabungan pembangkang PKR itu memenangi PRU-14. – 19 April 2018.