PAN Atau PAS Yang Akan Dihukum

Presiden PAN, Mohamad Sabu diingatkan supaya tunggu dan lihat sama ada parti beliau (PAN) atau PAS yang akan ditolak serta dihukum oleh rakyat dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Naib Presiden PAS, Idris Ahmad berkata, PAN sepatutnya sedar diri dengan kemampuan sendiri kerana parti serpihan itu sebenar langsung tidak berfungsi dalam gabungan pembangkang PKR.

Soal Idris, adakah PAN sedar, mereka bukan sahaja diberikan kerusi paling sedikit oleh gabungan pembangkang PKR, tetapi turut diletakkan di kawasan tidak selamat berbanding parti-parti lain.

“Kita tengoklah pilihan raya nanti, siapa yang rakyat hendak hukum PAS atau PAN itu sendiri.

“Kalau kita tengok, kerusi mana sahaja yang PAN selamat. Kerusi yang peluang untuk mereka menang antara 60 hingga 70 peratus juga langsung tidak ada. Sedarkah PAN langsung tidak berfungsi dalam Pakatan Harapan,” katanya.

Dalam satu ceramah gabungan pembangkang PKR di Bulatan Lapangan Terbang Padang Mat Sirat, Langkawi Kedah, Ahad lalu, Mohamad Sabu mengajak penyokong serta ahli PAS menghukum parti Islam itu dalam PRU-14.

Dalam masa sama, Mohamad Sabu turut menuduh pemimpin-pemimpin tertinggi PAS telah dibeli oleh UMNO iaitu skrip sama yang sentiasa diulang di setiap ceramah-ceramah beliau. – 19 April 2018.