Pagar sempadan Malaysia-Thailand usang, tidak kukuh untuk keselamatan

Tembok dan pagar sempadan Malaysia-Thailand sepanjang 29 km dari Padang Besar, di Perlis ke Bukit Kayu Hitam di Kedah didapati telah usang dan tidak lagi kukuh untuk tujuan keselamatan.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Seri Zulkifli Abdullah berkata, berikutan itu, pagar itu kini menjadi laluan utama penceroboh terutama pendatang asing tanpa izin dan golongan ekstrem untuk memasuki Malaysia.

“Perkara ini memang disedari oleh pegawai Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang telah membuat tinjauan. MKN juga sedar implikasi terhadap keselamatan negara.

“Bagi pihak polis, kita telah mengemukakan cadangan dan saranan yang termasuk penggunaan teknologi canggih seperti kamera litar tertutup (CCTV) dan drone di kawasan panas untuk memberi kawalan maksimum,” katanya.

Bagaimanapun belum ada keputusan dibuat, katanya kepada media selepas meninjau pagar sempadan itu semalam.

Keseluruhan sempadan dari Bukit Putih di Kuala Perlis ke Bukit Kayu Hitam adalah 105 km panjang. Sebahagian pagar dibina dengan kawat berduri dan sebahagian tembok konkrit.

“Pagar yang daif 29 km panjang boleh mengundang bermacam perkara. Justru, saya harap kerajaan memberi keutamaan untuk membina pagar baharu atau menggantikan kawat berduri seberapa segera.

“Pada sama ini kita berikan kawalan terbaik untuk mengekang pencerobohan,” katanya.

Beliau berkata, polis Malaysia dan Thailand sentiasa bekerjasama selain bertukar maklumat dan pandangan dalam usaha membanteras aktiviti jenayah rentas sempadan.

Mengenai penyeludupan barang dagangan, beliau berkata dari Januari hingga April lepas, Pasukan Gerak Am membuat 167 tangkapan di Kedah, Perlis dan Kelantan manakala barang yang dirampas bernilai RM1.3 juta. – Bernama, 31 Mei 2018.