Kabinet baharu lebih kecil berbanding zaman Najib

Perdana Menteri Tun Dr. Mahatnir Mohamad dijangka melengkapkan kabinetnya dengan mengumumkan seramai 15 lagi menteri dalam masa terdekat.

Buat masa ini kabinet Malaysia mempunyai 13 orang menteri, tidak termasuk Dr. Mahathir dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Keputusan itu bakal menyaksikan kabinet Dr. Mahathir lebih kecil (iaitu 28 menteri) berbanding 35 (menteri) pada zaman pemerintahan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Memetik laporan portal berita online, sumber Pakatan Harapan (PH) memberitahu, perbincangan mengenainya masih berlangsung di antara gabungan parti berkenaan.

“Kami belum membuat keputusan muktamad tetapi ia akan diumumkan dalam minggu ini,” kata sumber tersebut sebagaimana dilaporkan.

Gabungan PH terdiri daripada PKR, PPBM, PAN dan DAP.

Menurut sumber berkenaan, menteri baharu yang akan diumumkan nanti turut menyaksikan empat wakil dengan masing-masing dua untuk Sabah dan Sarawak.

Katanya, PH berusaha membina pasukan kabinet yang kukuh.

“Ia sukar tetapi saya yakin kami mampu memberikan perkhidmatan yang sepatutnya kepada seluruh rakyat Malaysia,” katanya.

Selain Dr. Mahathir 13 menteri lain mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang di-Pertuan Agong pada 21 Mei lalu. – 6 Mei 2018.